Műszaki adatok

Liliput (Dotto) kisvonat általános jellemzői:

A Dotto márkanevű gumikerekes keskeny nyomtávú kisvonatokat Észak-Olaszországban a több mint 50 éves múlttal rendelkező Dotto gyár készíti. Amerikától Japánig a kiemelten védett idegenforgalmi területeken kapnak prioritást, mivel a legkisebb környezetterheléssel valósítják meg a kulturált, idegenforgalmat fejlesztő közlekedést.

A találmány jelenleg is egyedülálló. A kocsik centiméterek kizárásával követik a mozdony elmozdulásának nyomvonalát a kanyarok megtételénél is, vagyis egy nyomvonalúak, mint a sínes vonatok. A tartalom és a forma egybeesése, az imitáció kizárása, a mobilizálhatóság, a környezetvédelem és a gazdaságos üzemeltetés tette világhírűvé.

A magyar mérési eredmények is igazolják, hogy több mint 50%-kal javul a környezetterhelés az általában jellemző - már katalizátoros - motorokhoz képest. A speciálisan kiképzett áttétek lehetővé teszik, hogy 15-20%-os emelkedőre is felvigye utasait a kisvonat egy-egy muzeális érték megtekintéséhez, melyhez más járművek képtelenek feljutni.

A hazai közlekedési jogszabályoknak megfelelően a mozdonyhoz közúton 3 kocsi kapcsolható, ez általában 60 felnőtt vagy 75 gyermek utas szállítását teszi lehetővé.

project image

  Motor (diesel, 2 x 4)
  IVECO F1C EURO4, Turbo Diesel. 2998 cm3 130 KW 3600 percenkénti fordulatszámnál, maximálisan 350 Nm 1900 percenkénti fordulatszámnál.

  Alváz
  Az alváz szerkezete acélszelvényből készült, parabolikus felfüggesztéssel, hidraulikus kormányszerkezettel.

  Fékek
  Hidraulikus kettős körű fékrendszer (első hátsó tengelyen) tárcsafék mind a 4 keréken, rögzítőfék. Hidraulikus, pneumatikus váltó a kocsifékek vezérléséhez. Pneumatikus fékrendszer a kocsik fékezésére.

  Karosszéria
  Acélcsővázas üvegszál erősítésű, a színezés a fedőrétegbe van beágyazva. A mozdony 2 db állítható rugós, kipárnázott üléssel rendelkezik.

  Emelkedő 10-16% emelkedőig.