Műszaki adatok

Liliput (Dotto) kisvonat általános jellemzői:

A Dotto márkanevű gumikerekes keskeny nyomtávú kisvonatokat Észak-Olaszországban a több mint 50 éves múlttal rendelkező Dotto gyár készíti. Amerikától Japánig a kiemelten védett idegenforgalmi területeken kapnak prioritást, mivel a legkisebb környezetterheléssel valósítják meg a kulturált, idegenforgalmat fejlesztő közlekedést.

A találmány jelenleg is egyedülálló. A kocsik centiméterek kizárásával követik a mozdony elmozdulásának nyomvonalát a kanyarok megtételénél is, vagyis egy nyomvonalúak, mint a sínes vonatok. A tartalom és a forma egybeesése, az imitáció kizárása, a mobilizálhatóság, a környezetvédelem és a gazdaságos üzemeltetés tette világhírűvé.

A magyar mérési eredmények is igazolják, hogy több mint 50%-kal javul a környezetterhelés az általában jellemző - már katalizátoros - motorokhoz képest. A speciálisan kiképzett áttétek lehetővé teszik, hogy 15-20%-os emelkedőre is felvigye utasait a kisvonat egy-egy muzeális érték megtekintéséhez, melyhez más járművek képtelenek feljutni.

A hazai közlekedési jogszabályoknak megfelelően a mozdonyhoz közúton 3 kocsi kapcsolható, ez általában 60 felnőtt vagy 75 gyermek utas szállítását teszi lehetővé.